Ţie, popor ingrat, nu-ţi va rămâne nici cenuşa mea.

marți, 16 august 2011

S-a furat efigia Maresalului Ion Antonescu



      Placa pe care era chipul maresalului Antonescu, amplasata pe o casa de pe strada George Bacovia, a fost distrusa – aceasta era ultima imagine amplasata public a maresalului, din judetul Bacau


S a furat efigia maresalului Ion AntonescuS a furat efigia maresalului Ion Antonescu

      Efigia maresalului Ion Antonescu a fost furata. Cei care au sesizat acest lucru au fost membrii Filialei Bacau a Asociatiei Nationale “Cultul Eroilor” (ANCE).
      “Asociatia a luat act de disparitia a inca unui insemn comemorativ din Bacau. De data aceasta, este vorba despre efigia in bronz a maresalului Ion Antonescu ce era amplasata pe cladirea din strada George Bacovia nr. 49 – Casa Anania, unde in timpul Primului Razboi Mondial a functionat Comandamentul Armatei a II-a.
      Ca sef al Sectiei Operatii al marelui Cartier General, Ion Antonescu a participat semnificativ la organizarea si desfasurarea bataliilor de la Marasti, Marasesti si Oituz.
      Hotii au distrus partial si placa de marmura, din care a ramas totusi inscrisul care sta marturie evenimentelor din prima conflagratie mondiala, Bacaul fiind capitala militara a României in acea perioada. Din pacate, prin acest furt, in judetul Bacau nu mai exista nici o amintire imagistica despre Ion Antonescu. Chiar daca unii au ridicat obiectii privind activitatea sa, maresalul ramâne un personaj de prima marime a istoriei noastre politice si militare. Furtul si distrugerea monumentelor, busturilor, efigiilor ce ne amintesc de istoria neamului românesc trebuie pedepsite cu asprime, atât din punct de vedere juridic, dar si ca atentat la memoria noastra colectiva”, a declarat Paul Valerian Timofte, presedintele ANCE Bacau. (Claudiu TANASESCU)

ziarul de bacau.ro

Locul unde trebuia să fie amplasată statuia Mareşalului Ion Antonescu din Cluj-Napoca



      În anii 2000, primarul de atunci al Clujului, Gheorghe Funar, refuza in mod constant sa aplice prevederile legale din Ordonanta de Urgenta din 14 martie a.c. privind interzicerea organizatiilor extremiste, a simbolurilor, care erau votate de parlament ca şi criterii obligatorii în vederea intrării României în NATO şi UE.
      Primarul Clujului, Gheorghe Funar, refuza in mod constant sa aplice prevederile legale din Ordonanta de Urgenta din 14 martie a.c. privind interzicerea organizatiilor extremiste, a simbolurilor fasciste si a cultului celor care se fac vinovati de crime impotriva umanitatii. Funar a instalat la vremea respectivă in Consiliul Local (CL) Cluj tabloul maresalului Ion Antonescu. Acesta era situat in partea dreapta, in spatele scaunului primarului.      
      Precizam ca, la initiativa lui Funar, CL Cluj, intr-o sedinta din legislatura precedenta, a votat un proiect al primarului prin care cea mai mare artera din cartierul Manastur, unde locuiesc peste 100.000 de oameni, printre care si familia Funar, a primit numele maresalului Ion Antonescu.
      Primarul Clujului il considera pe Antonescu un “martir al neamului” si unul din eroii Romaniei in al doilea razboi mondial si a exclus, in repetate randuri, posibilitatea de a aplica legislatia in vigoare.
      La vremea respectivă în anul 2000 strada Primăverii purta numele de Mareşal Ion Antonescu. Pe această stradă în faţa bisericii ortodoxe, Primăria Cluj-Napoca dorea să ridice o statuie în mărime naturală a mareşalului Ion Antonescu. Preşedintele comisie locale de realizare a statuii Mareşalului Ion Antonescu din anul 2002 era ales tânărul istoric de atunci dr. Ionuţ Ţene. Astăzi, din iniţiativa de atunci a mai rămas doar un soclu din beton armat pentru statuia lui Ion Antonescu, în faţa bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Mănăştur.
      Vă prezentăm în exclusivitate poze cu soclul pentru viitoarea statuie a Mareşalului Ion Antonescu.

Marius Sălăjean napocanews.ro