Ţie, popor ingrat, nu-ţi va rămâne nici cenuşa mea.

marți, 22 decembrie 2009

Şef al Marelui Stat Major al Armatei pentru 1 an

     In iulie 1933 trece la comanda Diviziei a 3-a, unde pune în aplicare doctrina nouă profesată cu atâta convingere la Şcoala Superioară de Război.
     Păstrând şi comanda diviziei, este numit în decembrie, acelaşi an, ca Şef al Marelui Stat Major al Armatei, unde rămâne până în decembrie 1934.
     Deşi numai timp de un an, totuşi cu aceeaşi vigoare neobosită şi adânc cunoscător al problemelor în legătură cu armata noastră, trece la un vast proiect de reorganizare, care avea să ducă la reclădirea instituţiei pe care o vedea neglijată şi în prada unui pasivism condamnabil, în special, pune cu toată energia chestiunea înzestrării armatei şi pregătirii ei tehnice, de război, ca unul care îşi dădea seama perfect că situaţia din Europa merge cu paşi repezi spre o radicală transformare.
     Spiritul său cinstit, dinamic, n-a putut răsturna înclinaţiile spre soluţii şovăielnice, temporizatoare. A demisionat, motivând că nu doreşte să-şi lege numele de prăbuşirea graniţelor, care devenea inevitabilă.

3 comentarii:

  1. Nu au stiut ei sa-l aprecieze. Erau prea multe interese. Aproape ca acum, ar putea sa fie si 100 de persoane gata sa-si dea viata pentru tara.. degeaba. S-ar gasi mereu altii sa-i sape :(
    TRAIASCA ROMANIA MARE !

    RăspundețiȘtergere
  2. intr-adevar... Asta nu inseamna k trebuie sa ne pierdem speranta fratii mei. O sa vina si acel moment cand vom reusi sa-i "infruntam"

    RăspundețiȘtergere