Ţie, popor ingrat, nu-ţi va rămâne nici cenuşa mea.

vineri, 31 ianuarie 2014

Temerile Maresalului Ion Antonescu



      În scrisoarea către Dinu Brătianu din 29 octombrie 1942, Mareşalul, respingând categoric retragerea Armatei Române de pe Frontul de Est, invoca ca aşa ceva ar face „din neamul românesc o victimă a tuturor, fiindcă, concomitent cu dezorganizarea, prăbuşirea şi distrugerea armatei, ar începe instaurarea anarhiei în ţară”. Nenorocirea actului istoric de la 23 august 1944 fiind bine cunoscuta de catre toata lumea.

     Un alt exemplu: în Ordinul de zi destinat forţelor operative, după eşecul de proporţii din zona Cotul Donului-Stalingrad, după 19-20 noiembrie 1942, Antonescu şi-a prevenit combatanţii că în campania angajată era „vorba de fiinţa Neamului nostru, iar pierderea lui înseamnă pentru noi moarte”, războiul României în Rusia fiind totuşi unul „de apărare” purtat alături de „aliaţi puternici [Germania] în ţara inamicului care de peste 200 de ani ne cotropeşte bucată cu bucată din pământul strămoşesc”.





      Poate cel mai de seama avertisment facut de Maresalul Ion Antonescu, vorbele sale fiind parca litera de lege pentru ceea ce a urmat apoi sa se intample.

      „În cazul unei înfrângeri, vom suferi nu numai o dezonoare, dar ne vom pierde şi viaţa. Ruşii, învingători, ne-ar aduce bolşevismul în ţară, ar nimici pătura conducătoare, ne-ar pune pe evrei stăpâni şi ar da neamul pradă slavizării şi deportărilor în masă. Dacă nu contribuim cu toate puterile noastre la lupta aliaţilor noştri pentru a înfrânge comunismul şi pe ruşi, nu putem să asigurăm nici viaţa copiilor noştri, nici existenţa ţării noastre …” (Gh. Buzatu şi colaboratori, eds., Mareşalul Antonescu în faţa Istoriei, III, Craiova, 2002, p. 249-250).

Un comentariu:

  1. Poate sa fi avut dreptate Antonescu dar Germania singura (cu Romania impreuna) nu era capabila sa reziste Angliei,Frantei si SUA si nu cred nici in ruptul capului ca Germania era mai puternica decat Atlanta iar Hitler s-a dovedit ca a fost un cretin.

    RăspundețiȘtergere